TripAdvisor

Tulamben, Amed & Kubu

WDW-1(boventeksthuisrif)Tulamben is‘het huisrif’ van Bali Dive Quest. De riffen van Tulamben, Amed en Kubu liggen beschut in een baai. Hierdoor is er slechts matige invloed van de getijden stromingen. Dat maakt deze gebieden geschikt voor alle niveaus. De bodem is bedekt met zwart lavazand en lavastenen afkomstig van de vulkaan Gunung Agung, die in 1963 voor het laatst uitgebarsten is. In dit gebied vind je van alles: steilwanden, prachtige koraalriffen, een grote diversiteit in vis, veel macro maar ook rifhaaien en schildpadden. Ook zijn er diverse wrakken waaronder het populaire Liberty Wreck. Je kunt er van het strand duiken maar het is ook mogelijk om met een “jukung” (naam van de lokale vissersbootjes) de duikplekken buiten de baai te verkennen.

 

Een greep uit de divesites:

Liberty wreck, Tulamben  

DG-1(wrecknaast)

Dit 125 meter lange wrak ligt 30 meter uit de kust op een diepte variërend van 4 tot 28 meter. Het USS Liberty schip is in de Tweede Wereldoorlog getorpedeerd door een Japanse onderzeeër in de straat van Lombok. Het schip is naar de kust van Tulamben gesleept en daar heeft het op het strand gelegen totdat vulkaan Agung in 1963 uitbrak en de lavastroom het schip terug in het water schoof. Het wrak is inmiddels totaal begroeid met prachtige koralen: vaaskoralen, gorgonias, sponzen, en nog veel meer harde en zachte koralen. Daarnaast vind je er veel scholen kleine én grotere vis zoals fuseliers, sweetlips, makrelen en meer. Ook Napoleons en de grote barracuda zijn regematige bezoekers. Ook aan macro zoals het pygmee zeepaardje, ghost pipefish en prachtig gekleurde nudibranches is geen gebrek. Naast de nachtduiken zijn ook de duiken in de vroege ochtend spectaculair. De grote kudde bumphead parrotfish die s’nachts in het wrak slaapt doet namelijk bij zonsopgang zijn uittrede.

DG-2(coralgarden-onder)

Coral Garden, Tulamben

Coral Garden is een vlak rif van 3 tot 15 meter diep, wat is begroeid met mooie harde en zachte koralen. Het word bewoond door vele rifvissen en regelmatig worden er blacktip reefsharks gespot. Ook is er een grote diversiteit aan garnalen en andere critters, en vind je diverse cleaningstations waar morenen, baarzen en andere rif bewoners even langskomen om zich te laten poetsen door de vele poetsgarnalen en kleine baarsjes. Coral Garden is een geweldige lokatie voor nachtduiken: vaak spotten we hier de prachtige spanish dancer en diverse soorten krabben.

 

Drop off, Tulamben

Deze steilwand werd gevormd door gestolde lava na de uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung in 1963. De wand is begroeid met prachtige harde en zachte koralen. Een goede lokatie voor diepduiken.

 

 

DG-5

Dessert, Tulamben

Deze grote zandvlakte is met zijn vele kleine koralen een goede plek voor critters en macro, zoals frogfish, bijzondere krabben en slakken, harlequin garnalen, ghost pipefish en nog veel meer. Met het veranderen van de seizoenen veranderd het aanbod van critters mee.Dit zorgt voor een verrassende diversiteit!

 

 

 

DG-6

Seraya,Tulamben

Met diverse kunstmatig aangelegde riffen is Seraya een zeer populaire macro duikspot bij fotografen. Naast de grote diversiteit in critters worden regelmatig grote scholen baracuda en batfish gezien.

 

 

 

Jemeluk Bay, Amed

Deze baai heeft maar liefst drie duikspots: een steil wand die te bereiken is met een jukung, een vlak rif dat bereikbaar is vanaf het strand, en nog een rif waar je vanaf een jukung een stromingsduik kunt maken. Naast grote scholen vis vind je hier regelmatig schildpadden en rifhaaien . De riffen zijn begroeid met prachtige harde en zachte koralen.

DG-3(monkey-reef)

Japanese Wreck, Amed

Deze Japanse vissersboot ligt op een diepte van 2 tot 12 meter. Het wrak is prachtig begroeid met zachte koralen, en voor het vinden van nudibranches in alle vormen, kleuren en grootte is dit een waar walhalla! De duik begint bij het omliggende rif en eindigt om het wrak.

Ghost Bay, Amed

Een kunstrif en dé macrospot in Amed om critters te zien! Een top spot voor fotografen!

Monkeyreef, Kubu

Het huisrif van Relax Bali resort. Deze duikplaats bestaat uit twee riffen, één links en één rechts. De riffen zijn prachtig vol begroeid met harde en zachte koralen, enorm grote vaas koralen en gorgonias. Naast grote hoeveelheden vis zien we hier vaak whitetip reefsharks, Napoleons, eagle rays, en komt er soms een kudde bumphead parrotfish voorbij!

Kubu Wreck, Kubu

Dit wrak is verzonken in 2012, daarmee nog vrij nieuw. Het wrak is leuk aangekleed, zo is er bijvoorbeeld een autowrak in gezet. Ook is het wrak zo gemaakt dat je er makkelijk in en uit kan. De koralen beginnen nu te groeien en ook trekt het wrak steeds meer bewoners aan.